Modern Stadstrafik nr 4/2013

Omslag 4-2013

De många elbussarnas utställning:

UITP Genève 2013, Mobility & City Transport.

Ett besök på den stora internationella kollektivtrafikutställningen i Genève i maj visade tydligt att det är elektriska bussar som är ”inne”. Spårtrafikbranschen höll en ovanligt låg profil. Läs mer: Sid 4-5

Allt mer elektriskt i Genève.

I Genève dominerar elektriskt driven kollektivtrafik, tack vare successiv utbyggnad av spårvägsnätet under de senaste åren. Också trådbusstrafiken är betydande, med nya fordon under leverans och nya linjer planerade. Ett stort järnvägsprojekt står klart 2017. Läs mer: Sid 10-12

Premlär för ny finsk spårvagn.

I början av juni premiärvisades den första nya spårvagnen i en serie om 40 som levereras till Helsingfors fram till 2016. Stor möda har lagts på att utveckla en spårvagn anpassad till stadens behov. Läs mer: Sid 26-27

Vi provar SL:s nya spårvagn A35.

CAF i CEF! På ett testspår i Centre d’essais ferroviaire (CEF) nära franska Valenciennes provkörs en Stockholmsspårvagn från CAF-fabriken i spanska Zaragoza. När det gäller dimensioner och prestanda påminner fordonet mycket om en duospårvagn… Läs mer: Sid 28-29

Debattinlägg:

Ny lag kontraproduktiv! Den nya lagen om fritt utförande av kollektivtrafik har i en del avseenden blivit kontraproduktiv, menar Thomas Lange i detta debattinlägg. De som inte ska någonstans hindrar framkomligheten för dem som har ett mål för sin resa. Läs mer: Sid 36-37

Udda kollektivtrafik.

Leif Stolt har varit i Venedig och imponerats av alternativa former av kollektivtrafik: på vatten, kabeldragen och äggformad. Spännande med alternativ till konventionella bussar, spårvagnar och tunnelbanor. Läs mer: Sid 40-41