Modern Stadstrafik nr 1-2011

Ur innehållet:

Klart i Bern! Efter ett par års byggtid och åtskilliga års planering kunde två nya spårvägslinjer i december invigas i Bern. De ersätter två busslinjer som med tiden blev överbelastade, och som förutspåddes inte kunna klara kommande passagerarökning. Läs ett smakprov: MS 1-2011 s 5-6

Stadler Rail Group – en växnde specialbyggare. Sortimentet har vidgats till att omfatta spårvagnar, först Variobahn och på senare år även Tango, som byggs med erfarenheter från motorvagnstillverkningen. Läs ett smakprov: MS 1-2011 s 8-9

Frankrikes första flygspårvagn. Spårvägen i Lyon expanderar kontinuerligt. Senaste utbyggnaden var dock snabbspårvägen Rhônexpress mellan centrum och flygplatsen. Den delar spår med en av stadslinjerna, men kör förbi de flesta mellanhållplatser. Vagnparken är liten, endast sex fordon. Läs ett smakprov: MS 1-2011 14-15

Retrodesign i London. Vad vore London utan dubbeldäckare? Oväsentlig fråga, tyckte förre borgmästaren och anskaffade ledbussar. Helt fel, tycker nuvarande, och utvecklar en ny dubbeldäckare i retrolook. Vem tror att formgivning är onödig lyx i kollektivtrafiken? Läs ett smakprov: MS 1-2011 s 26